Week van ons Water (05.05.2017)

Er staat wat te gebeuren in Loon op Zand tijdens de Week van ons Water:

1. Wandeling Landgoed Huis ter Heide

Samen met waterpartners in Brabant organiseer de Gemeente Loon op Zand van 12 – 21 mei 2017 de Week van ons water. Onderdeel van het programma is een wandeling op Landgoed Huis ter Heide op zaterdag 13 mei. Een gids van Natuurmonumenten begeleidt de wandelaars.

De wandeling van zo’n 4 km met een groep van maximaal 30 deelnemers start om 9:00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Natuurmonumenten wil op het landgoed graag de natte heide die er vroeger was terugkrijgen. De gids vertelt onderweg wat zij daarvoor doen. Aanmelden kan via m.kieboom@loonopzand.nl.

Huis ter Heide
Landgoed Huis ter Heide is een natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten. Het ligt tussen De Moer en Loon op Zand. De grootte van het gebied is ongeveer 650 hectare.
Het noordelijke gedeelte van het gebied bestaat vooral uit bos. In het zuidelijke gedeelte, de Loonse Heide, zijn er vooral vennen en landbouwpercelen. Zo’n 80 jaar geleden was dit ongerepte natte heide. Natuurmonumenten wil ervoor zorgen dat dit weer terugkomt.
Flora en fauna als de waterlobelia, de klokjesgentiaan, de zonnedauw, de heikikker en de vinpootsalamander zijn te vinden in Landgoed Huis ter Heide. Ook grazen er Schotse hooglanders om te zorgen voor een grotere variatie aan begroeiing. (Foto: Jan Stads Pix4Profs)

2. Open dag afvalwaterzuivering 20 mei

Wil je weten wat er gebeurt met het water als je de wc doortrekt? Kom dan zaterdag 20 mei naar de open dag op de rioolwaterzuivering van waterschap Brabantse Delta in Kaatsheuvel. Tussen 10:00 uur en 16:00 uur is jong en oud van harte welkom aan de Erasstraat / De Roei. Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding en leggen uit hoe het waterschap afvalwater schoonmaakt.

Afvalwater en Klaterwater
In Kaatsheuvel maakt de zuiveringsinstallatie gemiddeld zo’n 12 miljoen liter rioolwater per dag schoon. Dat afvalwater komt uit Kaatsheuvel, Loon op Zand, De Moer, Sprang-Capelle en een gedeelte van ’s Gravenmoer.
Een deel van het afvalwater - 1 miljoen liter – wordt iedere dag extra gefilterd. Dit water gaat met een pijpleiding naar de waterpartijen van attractiepark de Efteling. Op die manier hoeft de Efteling minder kostbaar grondwater op te pompen. Met dit zogeheten ‘Klaterwater’ zorgen we niet alleen voor schoon water. We voorkomen zo ook de verdroging van het gebied.

Deze open dag is één van de activiteiten die tijdens de Week van ons water op het programma staan. Meer informatie vind je op www.weekvanonswaterinbrabant.nl