Voedselvoetafdruk op Wereldwijd (28.05.15)

Tijdens festival Wereldwijd op 2e Pinksterdag in Loon op Zand vroeg de Voedselgroep van Wereldgemeente aandacht voor de ecologische voetafdruk van voedsel.

Op bovenstaande afbeelding is weergegeven hoeveel broeikasgassen er uitgestoten worden bij productie, verwerking en transport van de genoemde voedingsartikelen. In tegenstelling tot dierlijke producten scoren plantaardige producten over het algemeen (heel) laag.

Dat bracht ons op het idee om tijdens het Festival Wereldwijd crackertjes met plantaardige lekkernij te presenteren als alternatief voor vlees en kaas. We presenteerden 2 soorten zelfgemaakte hummus, een op basis van linzen en een op basis van kikkererwten. Lekker om te eten, makkelijk om te maken. Recepten ervan zijn o.a. te vinden op de website van Delicious en op de website van Miss Natural.

Meer informatie over de Voedselvoetafdruk en het berekenen van je eigen voetafdruk op de website van het Voedingscentrum.

Het linzen hummusrecept van Festival Wereldwijd: LINZENHUMUS MET TAHIN.

Humus is afkomstig uit de Libanese keuken. In deze Humus zit Tahin een soort pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes en zeezout.

Ingrediënten:

1 blik linzen, 1 grote eetlepel Tahin, 2 teentjes knoflook in kleine stukjes, 1 kleine ui ( fijngesnipperd), een spuitje citroensap, 1 theelepel Kurkuma (geelwortel), scheutje water : 2 eetlepels, 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt, zout en peper, 1 eetlepel fijngehakte koriander

Bereiding:

1.    Bak de knoflook en ui in wat olijfolie glazig

2.    Trek het blik linzen open en doe het samen met de knoflook, ui, Tahin en de kruiden in de blender of kom met staafmixer. Heb je geen blender of staafmixer dan kun het ook met de hand prakken, kost wat meer tijd.

3.    Is het een mooie gladde pasta geworden roer dan de Griekse yoghurt en de koriander erdoor.

4.    Dan proeven of er nog iets moet worden toegevoegd. Smakelijk eten!