Voedselverspilling. Je moet het niet willen. (29.06.2018)

Loon op Zand is Global Goals gemeente, met speciale aandacht voor de doelen die gaan over duurzaamheid en eerlijke handel.

Die thema's zijn niet voor niets gekozen, het zijn namelijk de doelen die iedereen zelf kan nastreven, daar hoeft geen gemeente of andere overheid aan te pas te komen.

Een van de Global Goals, of VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen gaat over eten: er moet een eind komen aan honger in de wereld. Ongeveer 1 op de 9 mensen heeft niet voldoende voedsel om een actief  en gezond leven te leiden.

Daar tegenover staat de gigantische voedselverspilling in de welvarende delen van de wereld.

Weet u bijvoorbeeld...?

Hoeveel kilogram brood verdwijnt er jaarlijks in Nederland in de prullenbak? Het antwoord is onvoorstelbaar: 9,2 kilo per persoon!

Nog een: Hoeveel euro gooien we jaarlijks per persoon aan vast voedsel weg? Het goede antwoord is € 150. Daar kun je beter lekker van uit eten gaan. Van alle bruikbare voeding belandt jaarlijks ruim 41 kilo bij het afval.

Van de totale voedselverspilling is 37% afkomstig van de producenten en 34% van de consumenten. De verwerkingsindustrie staat op de 3e plaats.

Als consument kunnen je iets doen aan die voedselverspilling.

Restjes eten hoeven niet  weggegooid, die kunnen vaak nog goed verwerkt worden in andere gerechten. Op festival Wereldwijd konden daarvan voorbeelden worden geproefd. We hadden bijvoorbeeld een frittata, waarvan hier een recept is te vinden.

Hartige en zoete croutons

Van oud brood kun je prima croutons maken. Ook daar kon op Wereldwijd van worden geproefd. We maakten ze zo: snij 2 oude boterhammen in blokjes, vermeng met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout en/of andere kruiderijen. Uitspreiden op bakplaat met bakpapier. Oven op 160 graden, 14 minuten, halverwege keren.  Voor de zoete variant bestrooi je ze i.p.v. met peper, zout en kruiderijen, met kaneel en suiker.

Links naar informatie over voedselverspilling en hoe het te voorkomen:

No Waste Network van het Ministerie van Economische zaken.

Milieucentraal over voedselverspilling.

En niet te vergeten: de website van het Voedingscentrum met veel tips.

Klik op de afbeelding voor meer informatie over het genoemde doel. Informatie over alle Global Goals is hier te vinden