Verduurzaming in GlobalGoalsgemeente Loon op Zand (15.10.2018)

Energiecoöperatie in de Gemeente Loon op Zand

Bij de aftrap van Wereldgemeente Loon op Zand, op 6 april 2013, zijn 4 werkgroepen ontstaan rondom de thema's Eerlijke Handel, Afval/Recycle/Repair, Voedsel en Energie. De werkgroep Energie heeft zich vrij snel doorontwikkeld tot een lokaal energiecollectief: ECLoZ, Energiecoöperatie in de Gemeente Loon op Zand.

ECLoZ werkt sedertdien hard aan de verduurzaming van onze gemeente. Er zijn verschillende activiteiten en energieprojecten opgezet. Bijvoorbeeld het project Kwatrijnzon, de ontwikkeling van een zonnestroom-installatie op de Kwatrijnstal van het biologisch melkveebedrijf van Sjaak Sprangers in Kaatsheuvel. Daarnaast is ECLoZ samen met 10 andere energiecoöperaties deelnemer in het project Spinderwind. Van 17 juli tot en met 30 september 2018 hebben 691 leden van de energiecoöperaties samen 1,5 miljoen euro bij elkaar gebracht om het burgerwindpark te gaan realiseren. Twee projecten succesvol afgerond.

WerfZon

En nu is er dan het project WerftZon, investeren in zonnepanelen die op de nieuwe Sporthal De Werft komen. Mensen die wonen in de postcodes rondom postcode 5171 kunnen tegen zeer aantrekkelijke prijs en met goed rendement certificaten aanschaffen om deze lokaal opgewekte zonnestroom mogelijk te maken. Er zijn nog zo'n 100 certificaten te koop. Voorzitter Bert Branderhorst legt het belang ervan uit.