Homepage Wereldgemeente Loon op Zand

Plukfruit geplant op Boomfeestdag, 14 maart 2018

Op 14 maart – landelijke boomfeestdag - zijn er weer 2 plukfruitlocaties geopend, in Kaatsheuvel en in Loon op Zand. Op deze zonovergoten en lenteachtige middag werd om 13.30 uur Boomfeestdag geopend door burgemeester Van Aart en wethouder Bruijniks op de Leemkuilen in Kaatsheuvel. Samen met kinderen en bewoners van de buurt werden daar 3 pruimenbomen geplant. Buurtbewoners nemen de zorg voor dit plukfruit voor hun rekening. 

Actieve buurtbewoners

Later op de middag werden fruitbomen en –struiken geplant in de Van Grevenbrouckstraat in Loon op Zand. Hier is een actieve groep van 18 wijkbewoners die het onderhoud van het aanwezige groen in de straat al voor hun rekening nemen. Daar komt nu een aanzienlijk stuk bij aan de noordzijde op de hoek met de Van Hornestraat. Gisteren zijn daar 2 appelbomen, een perenboom en 3 bessenstruiken geplant. De fruitbomen en –struiken zijn biologisch geteeld en zijn afkomstig van biologische fruitbomenteler Floris Bomen uit Den Dungen. De buurt maakt het fruittuintje verder af met aardbeienplantjes en andere bodembedekkers. Om honden uit het tuintje te weren komt er een afzetting van een beukenhaagje omheen. 

Lint van plukfruitlocaties 

Het initiatief voor het planten van eetbaar groen komt van St. Wereldgemeente Loon op Zand, een burgerplatform dat vorm en inhoud eraan geeft dat Loon op Zand Global Goals gemeente is. Een Global Goals gemeente zet zich in om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (Global Goals) dichterbij te brengen. Een duurzame woonomgeving, met ‘eten uit je buurt’ hoort daarbij. Het plan is om te komen tot een lint van plukfruitlocaties door de 3 kernen van onze gemeente. Er zijn door inwoners al aardig wat locaties doorgegeven waar mogelijk in de toekomst plukfruit geplant kan worden. Wereldgemeente Loon op Zand neemt contact op met  Samenwerkenaandewijk, die oren en ogen in de wijken heeft en contact legt met de buurtbewoners die een locatie hebben aangegeven. Tenminste 1x per jaar worden er fruitbomen geplant. Er kunnen nog steeds locaties aangemeld worden.

Nieuwsoverzicht