Lokaal duurzaam eten, waar kun je terecht? (08.02.2017)

Lokaal eten

De voedselgroep van Wereldgemeente richt zich onder andere op het terugdringen van CO2-uitstoot bij productie en vervoer van voedsel.  Daarom wordt kopen van lokale voedselproducten gestimuleerd, liefst biologisch want daarbij wordt rekening gehouden met milieu, dier en mens . Ook aandacht voor fairtrade producten, producten waarvoor een eerlijke prijs is betaald aan de producenten, hoort erbij. Waar kunnen inwoners van onze gemeente daar voor terecht?

Onderzoek bij de supermarkten

Op Festival Wereldwijd presenteerde de Voedselgroep in 2014 al een (in mei 2016 geactualiseerde)  Streekproductenfolder, met adressen van boerderijwinkels in de directe omgeving. Daarna werd het aanbod aan duurzame en fairtrade producten bij de lokale supermarkten onderzocht. Eind 2014 werd hierover verslag gedaan op de website en via de pers. Het blijkt dat je bij de meeste supermarkten steeds  beter terecht kunt voor duurzame producten en dat het aanbod groeit, omdat de vraag ook groeit.

Wil je duurzame producten kunnen kopen bij lokale winkeliers: vraag ernaar!

Afgelopen jaar is gekeken naar het aanbod van de lokale slagers, bakkers, groenteboeren en andere levensmiddelenwinkels. Zie hier het verslag. Geconstateerd werd dat er weinig aanbod is. Veel winkeliers geven aan dat er weinig vraag is naar biologische producten omdat deze duurder zijn. Toch zijn er wel winkeliers die daarin een andere keuze maken en wél biologische of duurzame producten aanbieden, met name op het gebied van vlees is die keuze er. Biologische groentenpakketten zijn ook te bestellen. Belangrijk signaal is: gebruik je invloed als consument en vráág naar lokale, duurzame en/of biologische producten.