Homepage Wereldgemeente Loon op Zand

Bijenzaad en regenwateropvang (24.5.2018)

Soms verwarrend dat zoveel thema's horen bij duurzaamheid! Zo ging het in onze kraam op festival Wereldwijd o.a. over biodiversiteit, regenwateropvang en voedselverspilling. Over dat laatste onderwerp volgt binnenkort een eigen pagina op de website. 

Biodiversiteit - Red de bijen

Biodiversiteit omvat alle soorten planten en dieren die er zijn op de wereld en de verschillende ecosystemen zoals tropische regenwouden, koraalriffen en dergelijke. Soorten en ecosystemen zorgen voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Bijen nemen door hun rol als bestuivers een belangrijke plaats in de biodiversiteit in. Wereldwijd, ook in Nederland, gaan bijen en bestuivers in aantallen en soorten achteruit. Dat was voor ons de reden om bij dit thema aan te sluiten met uitdelen van ruim 50 zakjes 'Red de bijen' zaad, een biologisch bloemenmengsel van Biotuin Tilburg, bestaande uit boekweit, phacelia, koolzaad, cosmos, korenbloem, bieslook en chinese bieslook. 

Klimaatbestendige tuin - Regenwateropvang

In januari hielden we de bijeenkomst 'Hoe groener, hoe beter' met veel aandacht voor het klimaatbestendig maken van huis en tuin. Het leek ons goed om daar vaker aandacht aan te besteden. Een van de onderwerpen daarbij was: hoe vang je regenwater op, op eigen terrein. Hieronder onze flyer over regentonnen. Andere mogelijkheid is gebruik maken van infiltratieblokken, de zgn. hydroblobs. Meer informatie daarover op deze website

Nieuwsoverzicht